Överblick
Ekobyn Tallberget kommer att bestå av 14 hushåll — friköpta villor respektive bostadsrätter i enplans kedjehus. Byn innehåller också en gemensamhetsbyggnad som fungerar som samlingslokal, kulturhus för hela Gnesta och coffice för de boende i byn. Vidare planeras gemensamma odlingar, växthus, jordkällare, lekplats, bastu och en anlagd bevattningsdamm.
Vilka kommer att bo i Ekobyn Tallberget?
Vi tror att de flesta som väljer att köpa bostäder här är vanliga familjer som vill leva hållbart i en bygemenskap och samtidigt ha ett aktivt urbant kultur- och arbetsliv. Vi tror också att många av de boende flyttar till byn från andra kommuner, framförallt Stockholm. Utmärkta pendlingsmöjligheter och tillgång till arbetsplatser i byn skapar perfekta förutsättningar för den som vill flytta från stan till naturen men behålla sitt arbete i Stockholm.
Eftersom vi tror att många av de boende är barnfamiljer så är hela byn bilfri (med en stor gemensam parkering under tak vid infarten) och har en fantasifull lekplats omgiven av skog. En annan viktig grupp är äldre som vill bo bekvämt, tryggt, vackert och med den säkerhet som en bygemenskap utgör. Därför är kedjehusen anpassade till seniorer med breda dörrar utan trösklar, öppen planlösning et c.
Men alla som vill är välkomna att köpa en bostad i Ekobyn Tallberget, så länge husen räcker! Bostäderna kommer att säljas enligt vanliga marknadsprinciper.
Omgivningen
Byn ligger omgiven av skog från tre håll och en stor äng i norr. Platsen är i stort sett helt skyddad från insyn, det finns idag endast en åretruntfastighet inom synhåll. Omgivningen är tyst och vacker. Inom cykel/promenadavstånd ligger en badsjö. Det finns en busshållplats precis vid anslutningen till bilvägen. Trakten bjuder på fina möjligheter till svampplockning, ridning och kanotpaddling. Gnesta tätort ligger fem minuter körväg bort.
Byggnaderna
Byggnader och grönområden i Ekobyn Tallberget är formgivna i en genomgående stil, i samarbete mellan Linda Kowalski Nordfors och arkitekterna Noa Tucker Ericsson, Luna Berardi och David Berardi. De genomgående ledorden är Hållbart, Vackert och Bekvämt. Vi lägger särskild vikt vid att arbeta i material som åldras vackert.
Bostäderna kommer i tre storlekar: tvåplansvillor, något mindre enochenhalvplansvillor samt enplans kedjehus. Materialet är grov, knuttimrad furu respektive element i massivträ. Isoleringen är cellulosafiber. Husen erbjuds med ett antal tillval vad gäller kök, badrum, attefallshus et c. Byggnaderna värms huvudsakligen upp med bergvärme. På taken sitter solpaneler. Alla material som används är giftfria.
Samarbeten i byn
Allt gemensamt arbete i Tallberget utgår från frivillighet. Det går utmärkt att bara bo i byn utan att engagera sig i odling eller annat. Men för den som vill erbjuds massor av möjligheter till samarbete med sina grannar. Alla byns hushåll är delägare i en samfällighetsförening. Denna äger och rår om de gemensamma byggnaderna och ytorna, underhåller VA-systemet och bergvärmen samt fungerar som byalag.
Tallbergets trädgårdsmästare
Samfällighetsföreningen avlönar en utbildad trädgårdsmästare på deltid som råder de boende kring deras egna trädgårdar, beskär träd och leder arbetet med de gemensamma odlingarna. Storleken och ambitionsnivån på varje säsongs odling avgörs av hur många som anmält sitt deltagande och det är dessa hushåll som delar på skörden.
En annan av trädgårdsmästarens arbetsuppgifter är att kontakta ekologiska matproducenter runtom i Södermanland, prova ut deras grönsaker, rotfrukter, kött, ost, honung et c och ta in offerter från dem. De som håller bäst kvalitet till bäst pris hamnar på en beställningslista som går ut till byns alla hushåll två-tre gånger per år. Vi stödjer traktens bönder genom att äta den bästa ekologiska, lokalproducerade maten!
Elbilspoolen
Tallberget har också en elbilpool. Medlemskap i denna är frivillig och bekostas av hushållen själva. Eftersom det är så nära till kollektivtrafik kan bilpoolen innebära att hushållen klarar sig med en bil istället för två, eller rentav ingen alls.
Kulturhuset
Kulturhuset är en stor, gemensam byggnad öppen för byns alla boende och vid kulturevenemang även besökande. Här kan man ha möten, kurser, föreläsningar, filmvisningar, utställningar, yogastudio eller vad helst man vill. De boende bestämmer själva över lokalerna och bara fantasin sätter begränsningarna. Dagtid fungerar Kulturhuset som coffice för de som jobbar hemifrån.
Bastun
I slänten över dammen ligger den vedeldade bastun, med utsikt över hela byn. Vi tror att det är här som de viktiga besluten i Tallberget kommer att fattas.